Het coachen met paarden, wat is dat nu precies en waarom is het nu zo bijzonder?

We kennen paarden en pony's eigenlijk allemaal omdat we er wel eens op gereden hebben of we kennen ze vanuit de wei. En bijna iedereen heeft ontzag voor deze bijzondere viervoeter; groot, sterk en wellicht onvoorspelbaar. We hebben er allemaal wel een gevoel bij.
Het is absoluut niet noodzakelijk dat je ervaring hebt met paarden. Zelfs mensen met angst voor paarden kunnen geholpen worden, want deze angst zegt iets over onszelf.

 

"LEER JEZELF KENNEN DOOR DE OGEN VAN HET PAARD"

 

Paarden coaching is het inzetten van paarden en pony's als hulpmiddel voor mensen. Het paard of de pony reageert direct op jouw gedrag en op jouw gevoelens, zonder oordeel en heel puur.

Paarden leven in het HIER en NU (nb ik zal hieronder alleen de term "het paard" gebruiken echter kan gelezen worden: paarden, pony's en ezels), en hebben geen agenda's zoals wij die hebben.
Een paard is een prooidier waaruit veel gedrag te verklaren valt; het is snel afgeleid en zal de omgeving altijd scherp in de gaten houden, en op zijn hoede zijn.
Doordat het paard een prooidier is, is het ook een vluchtdier, maar ook een kuddedier. De kudde heeft een functie en die is veiligheid waarin regels nageleefd dienen te worden.

Paarden leven in een kudde en kunnen ook alleen overleven als kudde/groep.
Mocht er gevaar dreigen, dan is het DE kudde/groep die zal vluchten. De kudde/groep zal dus betrouwbaar, veilig EN sterk moeten zijn!
Onze paarden hebben  geen natuurlijke vijanden meer, maar nog wel een zeer sterk instinct. Opmerkelijk als we terugkijken in de evolutie van het paard dat al 55 tot 65 miljoen jaar op deze wereld leeft; ongeveer 1 miljoen jaar in de verschijning zoals we het paard nu kennen.
De mens leeft ongeveer 40.000 jaar in de verschijning zoals we de mens kennen. Paard en mens leven dus nog maar 3.000 a 4.000 jaar op deze manier met elkaar samen.

Paarden zijn dus in staat onze stemmingen erg goed aan te voelen, en doordat paarden zeer sensitief zijn ook in staat dingen in ons "los te maken".

 

Hoe werkt het?
Op het moment dat jij bij het paard in de buurt komt reageert het paard op een natuurlijke manier op jou, op je uitstraling en op eventuele spanning die jij met je meedraagt. Omdat ik als paardencoach de paardentaal ken, kan ik de reacties vertalen voor jou. Het gedrag van het paard kan jou waardevolle inzichten geven in eventuele belemmeringen. Het kan soms ook behoorlijk confronterend zijn. Samen onderzoeken we of je gevoel ook overeenkomt met het gedrag dat je vertoont. Op deze manier kijken we in een sessie wat je kwijt wilt, en help ik je dichter bij jezelf te komen.

Een paardencoach is geen therapeut en lost niets op. Ik loop, als paardencoach, met je mee zodat je de oplossing in jezelf gaat zoeken en vinden om zo te komen waar jij wilt zijn.

 

Wanneer is paarden coaching behulpzaam?

 • voor meer inzicht in jezelf, bewustwording,
 • bewustwording van aannames en overtuigingen,
 • voor als je vastloopt op je werk of in relaties,
 • als je je afvraagt welke positie je inneemt binnen het systeem,
 • om grenzen aan te geven en te bewaken,
 • voor vergroten van zelfvertrouwen,
 • bij burnout of stress,
 • beter leren te communiceren.
      
  Paarden laten je voelen wie je werkelijk bent, zonder daarover een oordeel te hebben. Zodat jij vanuit vrijheid de keuzes kan maken die bij jou passen.

 

Wat kun je verwachten?

 • Je leert om de verbinding met jezelf te herstellen, zodat je meer rust, geluk en vrijheid ervaart.
 • Je krijgt meer inzicht in wie jij bent en wat je nodig hebt om je balans te vinden.
 • En je krijgt meer vertrouwen in jezelf, zodat je ook in het contact met anderen bij jezelf kunt blijven.