Paarden coaching wat is dat precies?

 

Een korte introductie:

Paarden coaching is het inzetten van paarden, pony's en ezels als co coach. Ik maak gebruik van de bijzondere
gave van deze dieren, namelijk in het HIER en NU leven (nb ik zal hieronder alleen de term "het paard" gebruiken echter kan gelezen worden: paarden, pony's en ezels).
Een paard is een prooidier waaruit veel gedrag te verklaren valt; het is snel afgeleid en zal de omgeving altijd scherp in de gaten houden, en op zijn hoede zijn.
Maar een paard zal ook zuinig omgaan met zijn/haar energie. Het moment dat het paard zal moeten vluchten voor gevaar, zal hij/zij energie moeten hebben.
In de natuur zal een paard feilloos aanvoelen of het roofdier op afstand op jacht is of deze net gegeten heeft!
Doordat het paard een prooidier is, is het ook een vluchtdier, maar ook een kuddedier. De kudde heeft een functie en die is veiligheid waarin regels nageleefd dienen te worden.
We hebben dus te maken met een duidelijke rangorde en leiderschap. In een familiekudde/groep hebben we de leidhengst die verantwoordelijk is voor bescherming en voortplanting. De leidmerrie is verantwoordelijk voor het tempo, de richting en het af te leggen programma.

Paarden leven in een kudde en kunnen ook alleen overleven als kudde/groep.
Mocht er gevaar dreigen, dan is het DE kudde/groep die zal vluchten. De kudde/groep zal dus betrouwbaar, veilig EN sterk moeten zijn!
Voorwaarde voor het vluchtgedrag is wel dat er een vluchtroute moet zijn. Is deze er niet dan zal het paard gaan verdedigen waarbij angst de onderliggende drijfveer zal zijn.
Onze paarden hebben echter geen natuurlijke vijanden meer, maar nog wel een zeer sterk instinct. Opmerkelijk als we terugkijken in de evolutie van het paard dat al 55 tot 65 miljoen jaar op deze wereld leeft; ongeveer 1 miljoen jaar in de verschijning zoals we het paard nu kennen.
De mens leeft ongeveer 40.000 jaar in de verschijning zoals we de mens kennen. Paard en mens leven dus nog maar 3.000 a 4.000 jaar op deze manier met elkaar samen.

Paarden zijn dus in staat onze stemmingen erg goed aan te voelen, en doordat paarden zeer sensitief zijn ook in staat dingen in ons "los te maken".
Op het moment dat jij, als persoon (coachee), de groep binnen treed zal het paard gaan "screenen" (je gaat dus NIET op het paard rijden) om op deze manier duidelijk en helder te krijgen of je gevoel ook overeenkomt met het gedrag wat je vertoont. Dit kan behoorlijk confronterend zijn! Maar het kan zeer zeker ook veel nieuwe inzichten geven.
Het paard reageert op jouw gedrag of op jouw gevoelens, zonder oordeel en puur!
Het gedrag wat het paard laat zien, ga ik voor jou vertalen, maar laat verder het stukje bij jou of dit ook bij jou past.
Op deze manier kijken we in een sessie wat je kwijt wilt, en hopen op deze manier steeds dichter bij jezelf te komen.

Een paardencoach is geen therapeut en lost niets op. Ik, als paardencoach loop enkel een gedeelte van het traject mee met

de coachee zodat deze de oplossing in zichzelf gaat zoeken en trachten te vinden om zo de gewenste doelen te bereiken.

 

Waar kunnen we het paard als co coach zoal voor inzetten:

  • meer inzicht in jezelf,
  • bewustwording van aannames en overtuigingen,
  • voor als je vastloopt op je werk of in relaties,
  • welke positie neem ik in binnen het systeem,
  • grenzen aangeven en bewaken,
  • enz.

Kortom voor alle dingen in het leven waar we een steuntje in de rug voor kunnen gebruiken.

LEER JEZELF KENNEN DOOR DE OGEN VAN HET PAARD

 

We werken buiten met de pony's omdat ik (nog) geen binnen locatie heb dus zorg voor makkelijk zittende (warme) kleding en goede schoenen!