Loslaten vs acceptatie

Gepubliceerd op 3 september 2022 om 16:46

 

Het klinkt zo gemakkelijk he.......zaken loslaten die niet meer belangrijk zijn. Hoe dan? 

Loslaten staat indirect in verband met acceptatie maar ik ben ook van mening dat het in verband staat met controle. Controle die we graag hebben, en houden. De touwtjes in handen willen en blijven houden. 

 

Stel je zit in een relatie, en bent al jaren gelukkig met elkaar. Hebt altijd alles met elkaar kunnen delen maar op een gegeven moment komt er een kink in de kabel en lijkt je toekomst ineens niet meer zo zeker. Je doet onvermoeid je best met je partner in gesprek te blijven. Maar die partner trekt zich steeds verder terug, en contact lijkt niet te krijgen.....

De situatie lijkt onhoudbaar, tot er op een gegeven moment een punt komt dat je ook eerlijk moet zijn en blijven naar jezelf toe. Hoe verder? Aan dat "dode peerd blijven trekken" heeft geen zin.
Je partner trekt zich steeds verder terug en er komt een moment dat je je bedenkt dat je als 2 vreemde individuen lijnrecht tegen over elkaar staat.
Er is geen gesprek mogelijk, die gesprekken die er zijn lopen in een drama uit en de verbinding lijkt verder weg als ooit tevoren.
Er was een tijd dat je als partners of maatjes ooit voor elkaar gekozen hebt. Samen een toekomst opbouwen, samen oud worden, samen sparren en plannen maken. Helaas loopt het in het leven soms net even anders als je voor ogen had. 

Je partner komt zichzelf behoorlijk tegen, maar jij zelf ook!
Je wil graag oplossen, maar weet niet HOE?
Je wil graag redden wat er te redden valt, maar weet niet HOE?

Het helpt om er met vrienden over te spreken die je vertrouwt, en met wie je je verhaal kunt delen. Tot er iemand tegen je zegt "ga hulp zoeken want alleen kom je er niet uit". Hoezo hulp? Ik heb geen hulp nodig want ik heb ze alle 10 wel op een rijtje staan. 

Toch ga je er over nadenken, en bedenk je dat het wellicht niet eens zo'n slecht idee zou zijn om hulp te zoeken omdat je liever niet met twee tegelijk in die negatieve spiraal blijft hangen. 

Instinctief weet je dat je er met elkaar uit kunt komen, alleen weet je niet hoe omdat je wellicht zelf ook blokkeert in het hele proces. Je overlevingsmechanisme draait op volle toeren. 

Dan is het goed hulp in te schakelen om te kijken waar je eigen blokkades zitten, en te onderzoeken wat jij kan doen om jezelf te redden. Alleen jij brengt de verandering!

Hiervoor kun je in gesprek gaan met een coach die bij jou past. Die jou tegengas durft te geven en jou de juiste vragen weet te stellen zodat je over jezelf na kunt gaan denken. 
Een coach die jou op een liefdevolle manier een spiegel voor durft te houden. 

Een coach die met je mee kijkt in je hele proces, en de juiste verbindingen weet te leggen.
Bijvoorbeeld heeft loslaten van de hele situatie die jij niet kunt veranderen ook te maken met acceptatie van de situatie die er nu is ontstaan tussen jou en je partner.
Acceptatie dat het misschien nooit meer zo zal worden zoals het was. En zoals we in het coachen met paarden vaak zeggen en zoals de paarden het ons zo mooi laten zien, namelijk in het hier en nu leven en de situatie nemen zoals die is. 

En dat heeft dan weer te maken met een stukje controle wat je graag in handen wil houden; het vasthouden wat er was en (nu even) niet meer is.......
Je steeds maar weer afvragen "wat is van jouw, en wat is van mij". 

Het moment dat we dit onder ogen durven komen, heb je groot kans dat er ook tussen jou en je partner weer van alles gaat stromen.
Er komt weer lucht waarbij de partner ook de ruimte krijgt om te ademen, zonder dat jij in zijn/haar nek loopt te "hijgen" omdat je zo graag die controle vast wil houden, of de touwtjes vast wil houden zoals jij dat altijd hebt gedaan. 

Uit elkaar gaan kan altijd nog. Onderzoek eerst bij jezelf wat jij zou kunnen doen en ga eerlijk het gesprek met jezelf aan, en kijk in de spiegel. 
Blijf niet hangen in alle negativiteit maar onderzoek je eigen gedachtes of die ook echt waar zijn. 

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Zit jij een relatie en dit kan ook een relatie zijn met ouders of kinderen en zou jij willen onderzoeken wat jou beperkende overtuigingen zijn om

tot een commitment te komen in het conflict met je partner, ouder(s) of kind(eren)?
Wil jij van de overtollige ballast af die jou blokkeren om een liefdevolle relatie te hebben (met jezelf). Wil jij leren loslaten? Wil jij leren accepteren en minder controle nodig hebben om jou mooiste leven te gaan leven? 

Stuur mij vrijblijvend een bericht en ik ga graag met je in gesprek. 

@Monique


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.