Jezelf in het middelpunt zetten

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 13:42

Enige tijd geleden meldde Eva zich bij mij, getrouwd 45 jaar, met 2 kinderen in de puberleeftijd. Ze zat al een poosje niet echt lekker in haar vel, haar relatie liep niet zo lekker en kinderen begonnen zich beiden tegen alles en iedereen te verzetten. Ondanks dat Eva een groot sociaal netwerk heeft, wilde ze graag wat verdieping op enkele vragen en klopte bij mij aan. 

Manlief was erg druk met zijn werk, en er was iets veranderd in hun relatie. Spanningen liepen bij tijd en wijle hoog op, en manlief leek zich steeds verder terug te trekken in zijn werk en was nog maar slecht te bereiken voor Eva of de kinderen. 

Eva deed erg haar best om de vrede in huis te bewaren maar voelde zich steeds meer leeg gezogen. Haar werk als verzorgende haalde ze geen energie meer uit en ook de kleinste dingen in het leven waar ze eerder zo blij van werd , waren verdwenen. Tijd om actie te ondernemen voor het helemaal de spuigaten uit zou lopen. 

Eva verteld dat ze al zo lang alles doet om de welbekende ballen in de lucht te houden, en altijd maar alles probeert te redden. Zenuwslopend......

Eva wil beter voor zichzelf gaan zorgen en als er weer eens strijd is met haar man of haar kinderen dat ze de harde woorden die af en toe vallen niet zo binnen wil laten komen. 

Dit is ook gelijk haar hulp vraag "hoe kan ik leren beter voor mijzelf te zorgen"?  

Voor mij als coach een hele uitdaging, want hier gaan vaak diepgewortelde patronen aan vooraf. Deze zullen eerst aan de oppervlakte moeten komen voor er ook daadwerkelijk inzichten komen waar Eva iets in mee kan. 

Ik ben samen met Eva en de pony's een traject in gegaan waarbij we om de 2 weken een gesprek hadden waarbij de pony's uiteraard ook hun uiterste best doen. 

Tijdens ons eerste gesprek gaan we eens kijken uit welk "nest" Eva komt. Patronen en overtuigingen zien we vaak terug vanuit onze jeugd en familie. 
Eva komt uit een middenstand gezin waarbij vader een goedlopend bedrijf heeft, vaak en veel van huis is, moeder haar man bijstaat en veel op de zaak is. Eva groeit overwegend op met kindermeisjes die haar en haar broertje opvoeden. Op de lagere school maar ook in het middelbaar onderwijs wordt ze veel gepest omdat ze rood haar heeft. Hier heeft ze dus geen leuke herinneringen aan. 

Door haar behoorlijke strenge opvoeding, ouders die weinig thuis zijn voelt ze zich eigenlijk als kind al niet echt gehoord of gezien. Als kind wordt ze vaak betiteld als buitenbeentje. Als Eva gaat studeren, lijkt het of ze alles wil inhalen wat ze eerder gemist heeft omdat ouders de touwtjes zo strak hielden. Haar studie wordt een flop ( tot groot verdriet van haar ouders) en Eva begeeft zich al snel in verkeerde kringen, krijgt verkeerde vrienden, en gaat drugs gebruiken en alcohol. 
Ze weet, zoals ze zelf zegt, dat ik op dat moment niet goed bezig was maar ik werd gezien en.......gehoord. Ik hoorde ergens bij en dat kende ik niet. 

Eva houdt dit een jaar of 2 vol maar ziet in dat ze niet op deze wijze verder wil leven en vertrekt vanuit de grote stad naar het platteland waar ze al snel een baan vind. Ze leert haar man kennen en alles lijkt er op dat ze haar turbulente leven achter zich heeft gelaten. Het contact met haar ouders is enigszins hersteld, maar volgens haar eigen zeggen voelt ze toch niet echt de verbinding die ze zo graag zou willen maar het contact wat er is, is voor Eva voldoende. 

Ze bouwt haar leven weer op, trouwt en het gezin lijkt compleet met 2 kinderen. 

Eva doet wat er van haar verwacht wordt, werkt hard, zorgt voor haar man en de kinderen, onderhoudt haar sociale contacten en zorgt voor het huishouden. 
En na jaren van zorgen en die welbekende ballen in de lucht houden, begint Eva zich af te vragen waarom ze zich eigenlijk zo wegcijfert en altijd anderen op de eerste plaats zet. 

Dit is het moment dat ik de pony's in ga zetten en ik nodig Eva uit om contact te gaan maken met Bhaqir, een van mijn Shetlanders. 

Het moment dat Eva contact wil maken met Bhaqir, loopt Bhaqir van haar weg en gaat met zijn achterhand naar haar toe staan. Eva vindt dit erg vervelend maar herkent dit wel uit haar dagelijks leven. 
Zelf zegt ze "het moment dat ik echt contact moet maken met andere mensen, loop ik ook het liefst weg", ik vind het lastig verbinding te maken op emotioneel vlak. Ik ben vooral zakelijk ingesteld en wil eigenlijk liever niet dat mensen te dichtbij komen want dit benauwd mij een beetje. 
Ik vraag haar hoe ze in verbinding met zichzelf staat. Dit vind ze een lastige vraag en het raakt haar ook, dat zie ik. Duidelijk aangedaan zegt ze "nou nee niet echt geloof ik". Eva is stil en denkt verder na. Na enige momenten draait Bhaqir zich om en gaat naast Eva staan. Dit is voor mij het moment om deze twee even te laten voor wat ze zijn zodat Eva mag gaan voelen waar het om gaat. 

Dit is de eerste van 4 sessies die Eva bij mij heeft gehad. Een traject waarbij ze bewust is geworden waar haar patronen vandaan komen, en haar overtuigingen dat ze niet goed genoeg zou zijn en zichzelf altijd weg cijfert. 

Waardevolle sessies waarbij Eva van de pony's terug krijgt dat ze eerst goed voor zichzelf mag gaan zorgen, de regie weer terugpakt en dat mag gaan doen waar ze zelf gelukkig van wordt. 
Pas dan kan ze kijken hoe haar relatie met anderen er anders uit mag gaan zien (of niet). 
Persoonlijke ontwikkeling is een groot goed. Jezelf kwetsbaar opstellen ook. 

Ik kom in de praktijk veel vrouwen tegen die op een bepaald punt in hun leven denken "is dit het nu". Sommige mensen zullen er tevreden mee zijn, andere mensen gaan op onderzoek uit om zichzelf te bevrijden. 

Eva heeft haar traject inmiddels afgerond en de volgende mooie terugkoppeling kreeg ik van haar: 

"Monique dank je wel voor je bijzondere manier van werken. Je bent af en toe best confronterend, daarnaast ook liefdevol en rustig. Je hebt mij echt een stuk verder geholpen in mijn proces, samen met jou pony's die ik zo dankbaar ben dat ze mij een spiegel hebben voorgehouden. Ik ga verder op de ingeslagen weg en ga mijzelf steeds een beetje meer in het middelpunt zetten, en.......beter voor mezelf zorgen en liever zijn voor mezelf.
Ik zou het echt aan iedereen aanraden die eens vast loopt in zijn of haar leven. Monique is een zeer gedreven en professioneel coach die je echt af en toe in het diepe gooit om echt na te gaan denken en......te voelen. Ze heeft veel levenservaring". 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.