Stemmetjes

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 14:18

Per dag hebben we duizenden gedachtes of stemmetjes....We denken en piekeren wat af. En weet je wat het is; vaak gaan we ook nog geloven in deze gedachten. 

Negatieve of positieve gedachten, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Ze zijn er, duizenden per dag. We noemen ze ook wel mentale gebeurtenissen. 

Vraag je echter eens af of deze mentale gebeurtenissen ook waar zijn? We maken ze zelf in ons hoofd; ik ben niet goed genoeg, ik ben niet mooi genoeg, ik ben onzeker, ik heb faalangst, enz enz enz. Stuk voor stuk belemmerende overtuigingen waar we in gaan geloven als we ze maar lang genoeg als gedachte of mentale gebeurtenis in ons hoofd zetten. 

Zelf heb ik er ook last van en af en toe als ik teveel in mijn hoofd zit, betrap ik me er zelf ook op. Dat is bewustzijn. Bewust worden van dat wat je tegen jezelf zegt. Als ik mezelf dan de vraag stel "is het echt waar" of "kan ik echt zeker weten dat het waar is" dan kan ik daar volmondig nee op zeggen, want mijn gedachten zijn geen waarheid. 

Gedachten zijn per definitie geen waarheid!
Zelf heb ik jarenlang tegen mezelf gezegd in gedachte "ik ben niet goed genoeg". Ooit ben ik hiermee begonnen dit tegen mezelf te zeggen, je gaat het uitstralen, je gaat er naar handelen. 

Vaak gaat ons kind zijn hier aan vooraf. Het stukje kind zijn wat we altijd in ons gehouden hebben. 
Tenminste dat geldt voor mij!

Ik kom uit een middenstandsgezin waar aanzien en status belangrijk waren. Hier had ik naar te handelen, en deed ik dit niet dan voldeed ik niet aan bepaalde verwachtingen. Verwachtingen die mijn ouders van mij hadden. Alleen wilde en kon ik ze niet waarmaken. Dus werd er als het ware al heel jong een stempel op mij gedrukt "ik ben niet goed genoeg". 
Niet goed genoeg zijn loopt als een rode draad door mijn leven. Er is een moment in mijn leven gekomen dat ik mijzelf af ben gaan vragen "klopt dit allemaal wel"? 

Ik weet zeker dat er ontzettend veel mensen met net zulke beperkende overtuigingen rondlopen. 

Wat kun je ermee? 

Eerst zul je je bewust moeten worden van de beperkende overtuigingen die jou plagen en weerhouden om jou mooiste leven te gaan leven. 

Er zijn ontzettend veel manieren om jou beperkende overtuigingen onder de loep te nemen, en ze uit je hoofd te doen laten verdwijnen. Een ervan is bijvoorbeeld opschrijven: uit je hoofd, op papier. Wil je meer tips ontvangen hoe jij een leeg hoofd kunt krijgen? Vraag dan hier mijn Ebook aan. 

Zelf schrijf ik veel, of ga ik lekker wandelen met mijn honden. Maar ik volg ook geregeld trainingen m.b.t mindfulness, lees er vaak en veel over om steeds weer een stukje dichter bij mijn bron te komen. Degene die ik wil zijn, vanuit mijn gevoel zonder beperkende overtuigingen., maar ook volgens mijn eigen persoonlijke waarden.  

Dit is niet gemakkelijk, en al helemaal niet als je net als ik, al bijna 45 jaar volgens deze regels leeft (dat ik niet goed genoeg ben). 

Stukje bij beetje zul je dichter bij je bron komen, en bij dat leven wat jij wil leven, zonder beperkende overtuigingen. 
Veranderen is een proces waar je aan toe moet zijn. Veranderen is moeilijk vooral als je het al jaren zo doet, zoals je het nu doet. 
Maar je bent het waard!

Jij bent uniek, elk mens is uniek op zijn of haar eigen manier. 

Ik gun iedereen het leven te leven wat je voor ogen hebt. Je bent het waard namelijk. 

Beluister hier mijn eerste podcast en abonneer je op mijn kanaal zodat je elke week een sessie kunt meemaken
die ik heb begeleid. 

@Monique


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.