Autisme wat roept dat bij jou op?

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 09:16

Autisme wat roept dat bij jou op? 
Persoonlijk denk ik en ondervind ik dat er alleen op het woord autisme al een soort taboe rust. Ik schreef er al eens eerder een artikel over, en nu wil ik er in een nieuw blog aandacht aan schenken.

Over het onderwerp zelf is al veel geschreven, veel wetenschappelijke artikelen zijn te vinden over autisme. Ik zal me dus ook niet bezighouden met wat autisme nu precies is want ook dat gaat mij te ver. Voor je het weet wordt je in een hokje gestopt met een label en klaar is kees. Hoe je ermee omgaat als je zelf (kenmerken van) autisme hebt, je kinderen, partner, vriend(in), oma, opa, enz daar wordt vaak niet over gerept. 
Waar heel vaak aan voorbij gegaan wordt is dat juist mensen met (kenmerken van) autisme bijzondere kwaliteiten hebben. 

Ik ben begin 2021 met de opleiding tot autismecoach begonnen. Waarom? Ik vind het een interessant onderwerp. In de begeleiding van de leerlingen op onze boerderij kom ik veel mensen tegen die "anders" zijn, of "anders" leren. Het brein van iemand met (kenmerken van) autisme werkt gewoon net even anders.  

Hiernaast zie je een foto van mij van 4 jaar geleden. Zie je iets aan mij? Nee toch....
Toch heb ik wel enkele kenmerken van autisme waarin ik mij herken. 
Ik wil mensen graag toegang geven tot een vorm van coaching buiten de reguliere zorg om waar men vaak erg lange wachtlijsten ziet. 

Het coachen van mensen met (kenmerken van) autisme is er op gericht meer rust en minder stress te laten ervaren in hun leven. Ik bied 2 mooie programma's aan: MEER RUST EN MINDER STRESS BIJ AUTISME en VERBETER JE (WERK) RELATIES
Deze beide programma's zijn gebaseerd op de visie van Marja Boxhoorn (www.autismecoach.nl). 

In de wandelgangen ervaar ik dat er eigenlijk maar heel weinig bekend is over dit veelzijdige onderwerp. Mensen denken vaak als eerste aan bijvoorbeeld "the rain man" of "the good doctor".

Vaak is het ook niet zichtbaar, maar openbaart het zich bijvoorbeeld in een andere manier van communiceren, de informatieverwerking is net even anders wat bij veel mensen behoorlijk wat stress op kan leveren. 

Mensen met (kenmerken van) autisme kunnen in hun leven maar ook op hun werk behoorlijk wat uitdagingen tegen komen. Het lijkt net even wat zwaarder, moeilijker of lastiger. 

Autisme is erg ingewikkeld maar ook erg veelzijdig. Je hebt veel verschillende gradaties. Steeds meer volwassenen herkennen zich in de kenmerken van autisme. Je hoeft lang niet altijd een diagnose te hebben. 

Nu ik bijna klaar ben met mijn opleiding tot autismecoach, merk ik ook dat er veel jongeren zijn met (kenmerken van) autisme maar het niet weten. Overigens geld dit ook voor volwassenen. En dan kun je je voorstellen dat het voor deze mensen keihard werken is in onze steeds veeleisender wordende maatschappij. Depressies, overspannen of zelfs een burn-out liggen op de loer. 

Enkele jaren geleden werd er veel minder mee gedaan, en waren er natuurlijk ook niet die onderzoeken die er tegenwoordig wel zijn. Je was "gewoon" anders of "kon je niet mee komen" of......nou ja waarschijnlijk kun je zelf nog wel meer voorbeelden benoemen. 
Vooral meisjes lijken er een kei in te zijn al op vroege leeftijd (kenmerken van) autisme te verbergen. Maar komen zichzelf op latere leeftijd, in een relatie, in een baan/functie of what ever behoorlijk tegen in vooral in de verbinding aangaan met andere mensen. 

Als men spreekt over autisme. spreekt men (wat mij betreft geheel ten onrechte) over ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Hoezo een stoornis? Iedereen is toch uniek op zijn eigen manier? Met of zonder autisme, punt!

Mensen met (kenmerken van) autisme ervaren vaak veel stress in hun leven, zien de wereld vaak door een andere bril en hebben vaak moeite met sociale relaties, of hebben moeite met zich inleven in de ander (wederkerigheid). 

Van de mensen die ik al begeleid heb om meer inzicht in hun autisme te krijgen, krijg ik nogal eens terug dat ze ooit gediagnosticeerd zijn (een labeltje opgeplakt) en naar huis gestuurd worden met "leer er mee te leven", ze denken een beperking te hebben terwijl dat juist mensen met (kenmerken van) autisme ook zo ontzettend veel kwaliteiten hebben. Net als iedereen!

Ik geloof er sterk in dat mannen en vrouwen met autisme veel verborgen en ongebruikte talenten en mogelijkheden hebben. Soms missen ze alleen nog de juiste kennis en inzichten en iemand die ze stimuleert en uitdaagt. Door gebruik te maken van de sterke kanten, het eigen maken van belangrijke kennis en het aanleren van noodzakelijke vaardigheden gaan ze meer floreren. Dan kunnen ze zichzelf met autisme en anderen zonder autisme beter begrijpen, beter overeind blijven in de snelle wereld, met meer impact meer bereiken, effectiever communiceren en betere relaties hebben thuis en op ’t werk. (bron: Marja Boxhoorn www.autismecoach.nl

Als coach opgeleid door Marja Boxhoorn ga ik samen met jou een stappenplan uitwerken om meer rust en minder stress te ervaren, inzichten te krijgen om een prettig(er) en evenwichtig(er) te kunnen leven. 
Ook m.b.t het onderhouden en beter kunnen communiceren binnen een (werk) relatie gaan we een stappenplan doorlopen. Alles gericht op meer rust en minder stress, en ......inzichten. 

Wil je meer weten over de aanpak, mogelijkheden en of dit het coachprogramma is wat bij jou past? 

Stuur me een bericht en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.