Autisme coach

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 10:31

Wat roept deze afbeelding bij jou op? 

Voor mensen met (kenmerken van) autisme kan het leven zo nu en dan behoorlijk ingewikkeld zijn. Gesprekken voeren kunnen als topsport voelen. 
Autisme is vaak ook niet echt zichtbaar. 
Ik schreef er al eerder over. De meeste mensen denken bij autisme toch aan de films van "the rain man" of "the good doctor". Maar er zit zoveel meer tussen in. 

In het begeleiden van de verschillende leerlingen op ons bedrijf, maar ook in de privesfeer kwam en kom ik behoorlijk wat mensen met (kenmerken van ) autisme tegen. Het brein van iemand met (kenmerken van) autisme werkt gewoon net even anders. 

En doordat ik mezelf ook wel herken in enkele kenmerken, wilde ik er toch meer over weten en ben ik naast de verschillende cursussen die ik al deed bij Colette de Bruin van Geef me de 5 in 2021 gestart met de opleiding tot autisme coach bij Marja Boxhoorn, een jaaropleiding en ik ben nog 1 klein stapje verwijderd tot ik mijzelf gecertificeerd autisme coach mag noemen. Overigens mag ik al wel trajecten aanbieden volgens de methode van Marja. 

En zo kwam ik al snel op de volgende tekst uit die ik ook op mijn website heb verwerkt: 

Wat heb jij nodig? 

  • Een coach die snapt wat autisme is en op jouw persoonlijk kan inzoomen.
  • Praktische en to the point coaching, geen geneuzel of jarenlange therapie, maar kort en krachtig aan de slag.
  • Helderheid over hoe je jouw inzichten vertaald naar de dagelijkse gang van zaken, zodat je ook effect merkt.
  • Soms gewoon even uitblazen, maar meeste tijd concreet aan de slag.
  • Je eigen vaardigheden aanscherpen, zodat je goed uit je woorden komt en miscommunicatie voorkomt.
  • Een handleiding voor het leven ontwikkelen, waardoor je gewoon begrijpt hoe autisme bij jou werkt en hoe je meer plezier in het leven hebt.
  • Niet meer uitvogelen hoe je samen met partner, vriend of collega een goed gesprek kunt voeren, maar de kern aanpakken.

Het leven met (kenmerken van) autisme hoeft namelijk niet zo ingewikkeld te zijn. 
Als je maar iemand naast je hebt staan die je de juiste tools aanbiedt om beter uit je woorden te kunnen komen, je leert stress te herkennen en wat de oorzaken zijn van stress, en daardoor ook beter met overprikkeling kunt omgaan. 

Een liefdevolle benadering door een coach die weet waar ze over praat, en een gedegen opleiding heeft gehad in het begeleiden van mensen met (kenmerken van) autisme. 

`Kenmerken van autisme zijn: 

  • Moeite met samenhang en betekenisverlening of alles heel letterlijk opvatten,
  • moeite met plannen, organiseren, en uitvoeren van gedrag,
  • beperkt inzicht in jezelf, de ander en de invloed van je eigen gedrag op de ander,
  • problemen in de prikkelverwerking door over,- en onder gevoeligheid op de zintuigen.

(Kenmerken van) autisme komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, alhoewel meisjes vooral in de puberteit, het goed weten te verbergen. Vaak vertonen deze meisjes geautomatiseerd gedrag en valt het minder op. Deze meisjes komen zich vaak in hun latere leven behoorlijk tegen, vooral als ze bijvoorbeeld een relatie met een partner aangaan. 

Want ook het aangaan van verschillende relaties (zowel prive als werk gerelateerd) kan een behoorlijke uitdaging zijn voor mensen met (kenmerken van) autisme. 

Mannen en vrouwen met autisme hebben dagelijks te maken met uitdagingen in relaties.
Ze vinden het vaak lastig om zich in te leven, lichaamstaal te begrijpen, relaties aan te gaan, te onderhouden en te verdiepen. Hierdoor wordt de verbinding gemist, kan er onbegrip ontstaan en miscommunicaties.
Ze voelen zich eenzaam ook al zijn ze onder de mensen. Ze frustreren zich aan het moeten maken van sociale praatjes over niets. Partnerrelaties lopen op een scheiding uit omdat er bijvoorbeeld geen emotionele wederkerigheid meer wordt ervaren.
Ouder-kind relaties verlopen stroef en brengen veel verdriet met zich mee, vriendschappen verwateren omdat het moeilijk is het juiste initiatief te nemen.

bron: "het wat en hoe over relaties bij autisme" van Marja Boxhoorn

 

Herken jij je hierin, of wil je eens sparren? Laat dan een bericht achter en ik neem binnen 24 uur contact met je op. 
Let wel: ik stel geen diagnoses, ben geen psycholoog o.i.d maar wel een betrokken coach met een groot hart voor autisme. 

Laat autisme geen beperking zijn. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.