Zelfvertrouwen

Gepubliceerd op 21 maart 2022 om 06:58

Bij leerlingen die ik begeleid op onze boerderij, kom ik het vaak tegen; een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, enz. Niet alleen bij jongeren maar ook bij oudere deelnemers in mijn praktijk zie ik het vaak voorbij komen. 
Veelal zijn het gebeurtenissen uit het verleden of uit onze jeugd die ons hebben gemaakt zoals we nu zijn. 

En dit kunnen we zo laten en vaak hoor je ook "ik ben gewoon zoals ik ben", maar het kan je ook behoorlijk in de weg zitten. En dan is het tijd om in actie te komen. 

Onderzoeken waar je gevoel vandaan komt, en of dit inderdaad ook gegrond is. Want vaak is het "de verhalenverteller" in onszelf die ons dingen wijsmaken (onze gedachten). Als je deze (vaak negatieve gedachten) maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, dan ga je er in geloven.

Zeg of denk je wel eens "ik kan dat toch niet" of "ik ben toch niet goed genoeg"? Als je dit maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, dan ga je er toch ook in geloven? 

Hoe zou het zijn als je zo'n positieve mindset zou kunnen ontwikkelen en je tegen jezelf zou kunnen zeggen "ok, dit is niet zo goed gegaan, of er is iets fout gegaan", maar wat heb ik er van geleerd om het een volgende keer anders of beter te doen. 

Klinkt beter toch? Uiteraard is dit niet gemakkelijk, want het heeft met veranderen te maken. En veranderen is moeilijk. Je bent gewend te doen wat je al jaren doet. Zie het als oude patronen of gewoontes waar we aan gewend zijn. En deze houden we zelf in stand. 

Stel, je bent iemand die snel onder de indruk is van iemand anders, je eigen mening niet durft te ventileren, je bent bang om fouten te maken en je wilt het altijd goed doen voor de ander. 
Je zou graag wat meer zelfvertrouwen willen krijgen en je wat minder van een ander aan trekken, maar hoe dan? 

Dan kun je contact opnemen met een professionele gesprekspartner/coach die met jou mee gaat kijken, en je een spiegel voor houdt waarom en hoe jij je eigen gedrag in stand houdt. 

Samen op onderzoek uit wat de oorsprong is van jou gedrag en wat jij zou willen. Stel jezelf ook eens gewoon de vraag: "wat zou ik willen"? "wat zijn mijn verlangens"? 

Van hieruit gaan we kijken wat er nodig is om een stukje "verandertaal" te ontlokken bij jezelf. Wat heb jij nodig om dingen te veranderen zodat jij jou mooiste leven kunt gaan leven. Ik zei het al eerder ...niets is zo moeilijk als veranderen. 
Het plaatje hiernaast spreekt voor mij persoonlijk boekdelen. 
Ik wil iets veranderen zegt het engeltje (rechts) omdat het beter is voor mijzelf of voor mijn gezondheid, het draakje daarentegen (links) zal alles in het werk stellen om je er van te weerhouden. Ambivalentie ten top. 

Het gaat voor mij hier te ver om dit uit te diepen, maar veranderen is zo moeilijk omdat alles ligt opgeslagen in ons brein. We doen alles omdat we het al jaren zo doen. Dat is het meest veilige, want als we iets anders gaan doen dan weten we niet wat we krijgen. Dan gaan we als het ware uit onze "comfort zone". In die comfort zone weten we wat we hebben en hoe we reageren, daarbuiten weten we dat niet, en weten we ook niet wat we krijgen. 

Een voorbeeld: Emiel is een jongeman van 35 jaar die bij mij komt om gecoacht te worden. Hij heeft weinig zelfvertrouwen, en een laag zelfbeeld. Hij wil dolgraag een andere baan, maar durft de stap niet te zetten. Hij heeft er genoeg van elke dag in de file te staan, en dan van 9 tot 5 op kantoor te zitten. Comfortabel is het wel want hij werkt hier al 10 jaar en hier weet hij wat hij  krijgt. Hij heeft zich zelf wijs gemaakt (de "verhalenverteller") dat het hem toch niet lukt een andere baan te krijgen en dat men hem toch niet wil hebben........... Samen gaan we op onderzoek uit waar zijn beperkende overtuigingen vandaan komen. 

Na 5 sessies zijn we zover dat Emiel de stap durft te zetten te gaan solliciteren op een andere baan die meer perspectief biedt en waar hij meer energie van krijgt. 
Alles wat jij wil, lukt je! Daar ben ik van overtuigd. Lukt het je niet alleen, dan kun je overwegen een volwaardige gesprekspartner/coach in de arm te nemen die geleerd heeft door op een gelijkwaardige manier jou als deelnemer ondersteunt bij het behalen van een zelfgekozen doel. Want alles wat jij verlangt, is al in jouwzelf aanwezig. 

Wil jij iets veranderen maar lukt het je maar niet? 

Wil jij een mooier leven gaan leven, maar weet je niet hoe?

Wil jij beter voor jezelf gaan zorgen maar weet je niet hoe? 

Wil jij een keuze maken, maar vind je dat moeilijk en weet je niet hoe? 

Loop je vast in je dagelijkse dingen, wil je graag iets anders maar weet je niet hoe? 

Wil jij je minder zorgen hoeven maken, maar weet je niet hoe? 

Wil jij onderzoeken waar jou (beperkende) overtuigingen vandaan komen die jou in de weg zitten om dat te doen waar jij echt gelukkig van wordt?

Wil jij meer zelfvertrouwen hebben, maar weet je niet hoe?

Wil jij weer in jezelf gaan geloven, maar weet je niet hoe?

 

 

Ik ben Monique, een enthousiaste en ondernemende vrouw met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor mijzelf maar ook voor de mensen waarmee ik werk. Door mijn volharding en vertrouwen in mezelf, ben ik op weg een betere versie van mezelf te worden.
En dit gun ik jou ook!

Mijn weg om de mooiste versie van mijzelf te worden ging niet altijd gemakkelijk, ik heb veel hobbels en bobbels genomen. Maar het was het wel dik en dubbel waard. 

Ik begeleid o.a gemiddeld opgeleide 40+ vrouwen die een mooiere versie van zichzelf willen worden. 

Nieuwsgierig of ik iets voor jou kan betekenen? Stuur me een bericht en ik neem binnen 24 uur contact met je op voor een kosteloos kennismaking gesprek. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.