Verwachtingen

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 12:08

Ik werd gebeld door een oude bekende, die een post van mij voorbij had zien komen op Facebook over het coachen met paarden. Ze had al eens eerder een lezing van mij bijgewoond, en was nieuwsgierig wat de pony's haar konden/wilden  "vertellen", een misvatting die je in de wandelgangen veel hoort. 

De pony's vertellen je natuurlijk (in woorden) niets; ze vertonen alleen gedrag in het bijzijn van jou waar ik met jou over in gesprek kan gaan. Ik zeg met nadruk "kan gaan" omdat natuurlijk lang niet alles bespreekbaar is of bespreekbaar hoeft te zijn. Je moet er natuurlijk ook aan toe zijn. En soms duurt dat even voor je er daadwerkelijk aan toe bent of komt, om juist dat stukje wat voor jou eigenlijk zo vertrouwd is en ook gewoon echt bij jou past, aan te gaan pakken, een coach te bellen omdat juist dat stukje je in de weg begint te zitten. En dit hoeft niet iets groots te zijn. 

We hebben een afspraak gemaakt en toen ze aan kwam zag ik dat ze het best spannend vond, en dit werd ook bevestigd. We kennen elkaar oppervlakkig, dus best moedig van haar om eens te onderzoeken wat de pony's voor haar kunnen betekenen, in bijzijn van mij. Uiteraard wordt alle informatie vertrouwelijk behandeld en zal er nooit iets op de weg komen vanuit mijn werk als coach. 

Voor het gemak noem ik haar even B. 

 

We lopen naar de pony's en ik stel de pony's een voor een aan B. voor. De pony waar je je het prettigst bij voelt of waar als eerste je oog op valt daar gaan we mee de bak in. Dit keer was Sem aan de beurt, mijn ruwe bolster blanke pit pony, uiterst vriendelijk maar je moet wel gelijk duidelijk je grenzen aangeven bij Sem. Doe je dit niet, dan neemt hij de leiding en doet zijn eigen ding. 

De coach sessies vinden allemaal buiten plaats, in de open lucht op onze boerderij waar het heerlijk rustig is. B. had niet echt een coach/hulpvraag ( hoe anders bleek dit na afloop van de sessie!), haar dochter had echter wel gezegd misschien aan de orde te brengen dat ze ook als ze vrij is van haar werk, ze haar agenda van 's morgens tot 's avonds laat toch vol plant, en geen of weinig tijd neemt voor zichzelf. 

Sem ziet haar wel, maar lijkt zich niet in haar te interesseren. Bij het contact maken lijkt hij B. zelfs compleet omver te willen lopen. Hier ga ik met B. over in gesprek. Alles wordt terug gekoppeld naar het dagelijks leven, en ze herkent het wel vanuit de dagelijkse praktijk dat sommige mensen haar niet zien staan, haar niet uit laten praten, of gesprekken snel afkappen. Nadat B. dit uitspreekt, komt Sem in beweging, gaat wat drinken en lijkt daarna zomaar wat te gaan staan dommelen. Hij houdt B. wel in de gaten en volgt haar bewegingen maar komt zelf niet in beweging (!!)

 

B. heeft zelf ook paarden, en is gewend met groot vee te werken. Het lijkt voor haar belangrijk dat Sem haar gaat volgen op mijn vraag "wat zou je willen doen"? Sem blijft echter staan als een blok beton, en volgt haar niet. Dit frustreert haar zichtbaar, en ik ga met haar in gesprek waarom het voor haar zo belangrijk is dat zij deze controle heeft over het dier. 

Een paard wat jou vertrouwt en jou als veilig beschouwt doordat je congruent bent (hoofd en gevoel komen overeen zonder een dubbele agenda) zal jou volgen als leider. Dit was behoorlijk confronterend voor B. 

B. vind het erg moeilijk bij haar gevoel te komen wat direct gespiegeld wordt door Sem. B. wil van mij weten wat ze moet doen om Sem in beweging te krijgen zodat hij haar volgt want dat vind ze belangrijk; een paard moet luisteren! Voor mij is het geen kunstje wat je op het moment tijdens de sessies doet met het paard of de pony, maar puur een stukje bewustwording. En het paard geeft je direct terug wat er anders mag gaan. In het geval van B. was het duidelijk een stukje bewustwording. 

Ik heb haar gevraagd haar best te doen helemaal te ontspannen, goed te aarden en het stukje "hij moet het maar doen" en controle te hebben over de situatie die ze ook tegen komt in het dagelijks leven, los te laten. B. zegt dit te doen, maar er gebeurt niets. Paarden en pony's leven in het hier en nu en hebben geen dubbele agenda zoals wij die vaak hebben..........

B. kijkt naar de klok, zegt dat de tijd om is en is zichtbaar gefrustreerd dat het haar niet gelukt is. 

B. komt enigszins teleurgesteld naar mij toe. Voor mij als coach zijn dit ook de momenten om even een stilte te laten vallen, en de deelnemer te laten voelen wat er gebeurt. 

Als coach begeleid je een proces, zonder er kunstjes op los te laten. Ik heb de oplossing niet want die zit altijd in jezelf, vaak onbewust (ver) weg gestopt.....

Je ziet B. zichtbaar ontspannen en loslaten van het gevoel wat ze had dat de pony haar zou moeten volgen, en dat ze dit niet onder controle zou hebben, en hier onbewust een verwachting van had. 

Ze word emotioneel en de trainen vloeien rijkelijk. Dit is ook het moment dat Sem (wel) naast haar komt staan en aansluit op haar gevoel. 

Waardevoller kun je het je als coach die werkt met deze bijzondere dieren niet voorstellen. 

En ook B. heeft nu van de pony terug gekregen wat ze mag gaan leren: controle loslaten, geen verwachtingen hebben en op tijd je rust nemen om te gaan leren ontspannen. 

Wil jij ook een mooie en waardevolle kennismaking met mij en een van mijn pony's? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op. Ik geef enkele kennismaking sessies tegen een gereduceerd tarief van €25,00 per sessie. 

Een compleet traject is natuurlijk ook mogelijk. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. 

@Monique


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.