Blog van Monique - Zichtbaarheid

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 08:44

Een sessie bij mijn pony's begint bij het contact maken met de pony of de pony's. Hoe doe je dat? 

Het moment van contact maken is voor mij als gecertificeerd coach al vaak een een eerste gegeven hoe iemand in het leven staat. Hoe word het contact aangegaan? Voorzichtig? Terughoudend? Rechtop? Handen in de zakken? Allemaal gegevens die ik mee neem in mijn vraagstelling. 

Het zegt namelijk heel veel hoe jij dit in het dagelijks leven ook doet. Want dat is wat ik doe bij het coachen met de pony's; alles terugkoppelen naar het dagelijkse leven. 

Ben jij niet congruent, met andere woorden; komt jouw gevoel niet overeen met wat je uitstraalt dan zal de pony afhaken. Dat is ook zo waardevol aan het coachen samen met deze eerlijke viervoeters; je houdt ze niet voor de gek. 

Het is puur, eerlijk, zonder oordeel en in het hier en nu!

Wat ik vaak zie in mijn werk als coach, is dat de pony's afhaken bij het maken van het contact. En wat dat op dat moment voor reden heeft, ligt vaak in jezelf. Sta je in contact met jezelf? Zie jij jezelf staan? Houdt jij van jezelf? Hoe zichtbaar ben jij? 

Veel mensen vinden zichzelf niet de moeite waard, hebben een laag zelfbeeld, of zijn onzeker en hebben een weg door het leven gebaand om altijd maar voor anderen te moeten zorgen om zo aan zichzelf voorbij te gaan, om zichzelf niet te hoeven zien. En voor je het weet ben je aan het OVERLEVEN in plaats van LEVEN..

Vaak gaan hier diepgewortelde patronen aan vooraf, en zijn het zelfs terugkerende patronen die de geschiedenis herhalen want vaak zie je het terug bij ouders en/of grootouders. We zijn niet anders gewend.  

Als de pony afhaakt bij het contact maken en weg loopt om gewoon weer zijn eigen ding te gaan doen, vinden heel veel mensen dit vervelend en hoor ik vaak "hij ziet mij niet staan".  Veel mensen herkennen dit ook weer vanuit het dagelijks leven. 

Ze worden in het dagelijks leven niet gezien, bijvoorbeeld door een werkgever of zelfs figuurlijk omver gelopen omdat ze niet zichtbaar genoeg zijn of wat minder sterk in hun schoenen staan. 

Op het moment dat ik hier met mensen over in gesprek ga, staan mensen vaak te kijken wat een en ander teweeg kan brengen. Het moment dat je je kwetsbaar opstelt en inderdaad uitspreekt dat je niet zo nodig zichtbaar hoeft te zijn omdat je bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebt, sluiten de pony's vaak weer aan wat mensen dan vaak weer raakt. Op deze manier kun je heel snel tot de kern van het probleem komen. Waarop je weer door kunt coachen met meerdere sessies. Want deze diepgewortelde patronen los je niet even in 1 keer op. Daar is echt meer voor nodig. We zullen echt eerst terug moeten naar de basis, en dat is vaak "oude" pijn wat we (bewust of onbewust) zeer vakkundig hebben opgeborgen om de pijn maar niet te hoeven voelen. Hier zal eerst naar gekeken moeten worden en erkenning moeten krijgen voor we verder kunnen om de positieve energie weer te gaan laten stromen. 

@Monique

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.