Blog van Monique - inzichten

Gepubliceerd op 14 maart 2021 om 18:06

"Jezelf leren kennen door de ogen van de pony"

Een van de eerste sessies die ik mocht begeleiden is alweer 3 jaar geleden na mijn officiele certificering. 
Het was een oud collega die het coachen met paarden eens wilde ervaren. Ze had weinig ervaring met paarden maar dat is ook helemaal niet nodig want we werken vanaf de grond en gaan niet rijden oid. 

Omdat ze geen specifieke coachvraag of hulpvraag had, zijn we de bak ingegaan nadat ik haar eerst had verteld hoe we precies werken en wat het coachen met paarden of in mijn geval met pony's precies inhoudt. Het moment dat een deelnemer de pony's niet vertrouwd of niet direct de bak in wil of durft te gaan om contact te maken, dan is dat natuurlijk prima en werken we eerst achter een hek. De deelnemer mag dan zelf aangeven wanneer het voor hem of haar vertrouwd voelt om bij de pony's in te gaan. En als dit niet het geval is, dan is dat ook helemaal prima! Mijn pony's zijn gewend om met kinderen en volwassen mensen te werken en ik vertrouw ze dan ook voor de volle 100%. 

Mijn oud collega stapt de bak in en de pony's gaan haar direct begroeten om te kijken wat voor "vlees ze in de kuip hebben". Na alles gecheckt te hebben, gaan ze weer door waar ze mee bezig waren...eten!

Na enkele ogenblikken komt mijn wijze merrie Dixie van 18 jaar echter weer terug en begint de deelnemer iets verder te onderzoeken. Dit doet haar zichtbaar goed. Even daarna begint ze echter heel erg te gapen. Ze vind dit zelf een beetje vreemd omdat ze goed slaapt en niet echt moe is. Na enige minuten gaat Dixie naast haar staan ter hoogte van haar schouder. Dit is vaak een teken van bescherming willen bieden. Nadat ik dit benoem wordt de deelnemer erg emotioneel en begint ze te huilen. Dixie heeft haar duidelijk geraakt op haar zere plek. 
Ze verteld later dat ze een drukke periode achter de rug heeft met wat persoonlijke problemen. Om hier niet aan toe te geven heeft ze zichzelf geleerd te overleven, niet te zeuren en alles op de automatische piloot te zetten. Zo hoeft ze haar pijn niet te voelen. Voor haar idee moet ze in haar drukke gezin met een eigen bedrijf, jonge kinderen en een man alle "ballen in de lucht houden" (herkenbaar?)

Ze neemt geen tijd voor haarzelf en ze komt tot het inzicht dat ze hard op weg is (weer) naar een depressie toe te werken. Dus ja, op mijn vraag "ben je moe" kan ze na dit inzicht volmondig JA antwoorden. 

Na nog even wat gesproken te hebben, heb ik haar even alleen met Dixie gelaten voor een afsluitende oefening als verankering, heeft ze Dixie bedankt en zijn we moe, voldaan en tevreden achter de koffie gegaan. 

Wat een inzichten!


Het coachen met paarden of pony's is een laagdrempelige maar zeer effectieve manier om snel tot de kern te komen. Paarden en pony's zijn erg gevoelig en voelen jou stemming feilloos aan en hebben geen dubbele agenda. Ze leven in het hier en nu. 

Ik begeleid veel (veelal) vrouwen die tegen grenzen aan lopen, of moeite hebben hun eigen grenzen aan te geven. 
Vooral in deze tijd waarin we veel aan huis gekluisterd zijn, thuis werken, kinderen thuis moeten begeleiden, weinig of geen sociale contacten, enz. Een behoorlijke uitdaging! Hoe ga je daarmee om? 

Vaak gaan we op de automatische piloot, en laten ons niet kennen, want onze kwetsbaarheid tonen kan ook onze zwakte zijn (denkt men..). Alles moet door gaan.....toch? 

We gaan hier elke dag weer aan onze grenzen voorbij, en stevenen op sombere gevoelens, een depressie of zelfs een burn out af. 

Moe, slecht gehumeurd, prikkelbaar, geen lol meer hebben in dingen, slecht kunnen concentreren, enz. Herken je dit? 

Ik geef in de hele maand maart 2021 5 "hou van jezelf sessies" voor een introductieprijs van  €25,00. 

Gun jezelf wat tijd voor jezelf. Ervaring met paarden of pony's is NIET nodig. Ik ga graag met jou en mijn pony's samen op pad om de weg terug te vinden waarin jij jezelf gelukkig voelt. 

Vul onderstaand formulier in en ik neem binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen. 

Zie ik je snel op onze boerderij in Beltrum?

@Monique

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.